Reflektion: Knutten nu och då...

Statistik skapas ju av det mesta, så även på saker som berör motorcyklar och MC-körning. I en artikel hos Sveriges Motorcyklister tar man bl.a. fram statistik på snittåldern hos MC-förare. I augusti 2018 låg medelåldern på, hör och häpna, 50 år. Notera även att antalet kvinnor som körde motorcykel vid samma tidpunkt var strax över 10%.

Plötsligt kom jag att tänka på hur det var i början av åttiotalet. Skillnaden är milt sagt häpnadsväckande. Jag kommer så väl i håg när jag började min bana som MC-förare på tung MC. Jag var 22 år (1982) och inhandlade en rejäl hoj på 1100 cc och 97 hk. Vilken maskin!!! Kanske i sig inte så intressant men jag gick samtidigt med i en MC-klubb som hette Two Wheels Riders (Knäreds MC).

Och nu till den stora skillnaden mot idag: Medelåldern och kvinnorna. Knäreds MC hade vid mitt inträde runt 100 medlemmar och medelåldern, som jag kan erinra mig låg en bit under 30 år. Kanske närmare 25 år än 30 om man ska vara ärlig. Damerna som körde själva och/eller ägde egen hoj var fyra stycken!! Jo, du läste rätt, knappt 30 år i snittålder och fyra damer! Undra på att man blev exalterad när en "gubbe" på 62 år från Göteborg dök upp på klubbens MC-rally med en ny Goldwing. Han kallades "Honda-Pelle" och alla var djupt imponerade över hans ålder och att han fortfarande körde hoj. WOW!!

Men tiderna förändras. Nu närmar man sig själv de sextio och kör MC..!! Tittar man dessutom på medlemsregistret på Knäreds MC:s hemsida i dagsläget finns faktiskt en hel del av de gamla medlemmarna kvar. Då förstår man, utan att vara mattegeni att medelåldern stigit i klubben ganska rejält. Vad är det då som gjort att det har ändrats så drastiskt? Personligen tror jag det beror på lite olika faktorer. Det är omständligare att ta körkort till MC idag. Ungdomar har svårare att få jobb i tidig ålder, man studerar längre och jag tror dessutom att det blivit lite "fult" att nöjesköra p.g.a. av att man använder fossila bränslen för nöjes skull.

Nåja, det finns säkert fler anledningar men för min personliga del har livet fått en nytändning i och med MC-körningen och att dessutom har frugan tagit MC-körkort och köpt en egen hoj. Livet leker och då skiter jag i om det kostar pengar eller om man kör på fossila bränslen!!!

Typisk 80-talshoj för touring. Eftermonterad kåpa och väskor från Stalama i Malung.

Kommentarer