Planering för sommaren...

Givetvis sitter man nu på vintern, och de gråa molnens tid, och planerar för något kul till sommaren. Semester kanske?? Vi har pratat en hel del om att åka runt i Polen och titta på olika sevärdheter. Gillar man nutidshistoria så är Polen en "guldgruva" med massor av intressepunkter från andra världskriget. Bl.a. de värsta koncentrationslägerna som låg just i Polen. Auschwitz är det mest kända men frågan är om vi kommer att välja just det? Majdanek i östra Polen ska vara ett läger som är mycket välbevarat, men som inte drar så många turister. Kanske det kan vara ett alternativ?

Sedan drar vi norrut på östsidan av Polen och där finns Hitlers Varglya och Slussarna vid Mazurien-kanalen. En bit därifrån ligger också Elblag-kanalen som är unik genom att man drar båtar över land på räls istället för att använda slussar. Allt detta tillhörde en gång det tyska riket och hette då Östpreussen. Emellertid förlorades hela Östpreussen till den segrande makten från öst efter andra världskriget.

Ska sanningen fram så är jag också ganska sugen på att åka in i Kaliningrad-exklaven, f.d. Königsberg som var regionshuvudstad i tyska Östpreussen. En liten landyta som numera tillhör Ryssland och som ligger helt avskilt från sitt moderland. Det finns E-visum att tillgå till just denna del av Ryssland så det bör inte vara några problem. Dock verkar min kära hustru och eventuella resekamrater lite skeptiska.

Sist men inte minst finns ju Gdansk som ska vara otroligt charmigt. Där ligger dessutom ett gammalt tyskt "torpedfort" i havet som numera är en ruin. Ytterligare ett finns längre västerut och det lär vara i bruk än idag.

Vi får se hur det går men vi har även andra planer. Återkommer om detta senare........

Intressant? Läs Stefan Cedergrens blogg om en MC-resa i Östpreussen här: Östpreussen 2014.


Kommentarer