Västfronten och Normandie: Del 3...

Vi åker vidare från Belgien in i Frankrike och tar oss till staden Albert som ligger i området Somme. Här utkämpades slaget vid Somme 1916. Under slagets första dag, den 1 juli 1916, drabbades den brittiska armén av den största förlusten under hela kriget: ca: 40 000 soldater sårades och ca 20 000 stupade.

Slaget vid Somme ägde rum mellan juli och november 1916. När striderna hade ebbat ut under senhösten 1916 hade mer än 1 miljon soldater dött eller sårats, vilket gör det till ett av de blodigaste slagen någonsin. Under slaget användes också en stridsvagn för första gången. Vid slagets slut hade brittiska och franska styrkor trängt in som mest 9,7 km till det av tyskarna ockuperade territoriet. Tyskarna uppskattas ha förlorat drygt 500 000 man som stupade och sårades vid Somme. De officiella siffrorna för franska förlusterna blev 194 451 och det brittiska 419 654. Söder om byn La Boisselle i Somme-området hade britterna i hemlighet placerat en underjordisk sprängladdning. Denna skulle vara klar den 1 juli 1916, den första dagen för slaget vid Somme. Tunneln grävdes av de kungliga ingenjörernas tunnelföretag under en tysk fältbefästning känd som Schwabenhöhe (schwabisk höjd). Kratern efter sprängladdningen finns kvar än idag, och det är ett imponerande hål som laddningen skapade.


Lochnagar crater

Just i området Somme så finns massor av minnesplatser och muséer att besöka om man vill. Vi råkade av misstag komma till en minnesplats i Thiepval. Det är ett krigsminnesmärke för över 72 000 försvunna brittiska och sydafrikanska soldater som dog i striderna vid Somme.

Thiepval Memorial to the Missing of the Somme

Kommentarer