Västfronten och Normandie: Del 1...

För en tid sedan bestämde vi att jag och några goda vänner skulle ta en tripp med hojarna till Frankrike. Närmare bestämt till platser som berör Västfronten och första världskriget, samt till Normandie för att utforska platser som har med andra världskriget och D-dagen att göra. Personligen har jag en liten fäbless för första världskriget eftersom detta förändrade världsbilden mer än folk i allmänhet kanske vet. Flera stormakter och kejsardömen/kungadömen försvann efter detta krig, och nya länder bildades, fria från från det ofta familjära styret över olika länder eller stormakter. Hur som helst, så finns det massor att förkovra sig i om man intresserad av krigshistoria. Jag kommer dock bara att berätta och lägga upp bilder från en bråkdel av de kanske två största tragedier som drabbat Europa under den moderna historien; Första och andra världskriget.

Ok, då tar vi det från början. Det kommer att bli lite uppdelning på de olika platserna vi besökt. Vi börjar i Trelleborg 22 juni, dagen innan midsommarafton, och tar färjan till Travemünde för vidare färd mot historiens vingslag.

Väntan i Trelleborg...


Äntligen i Travemünde...

Midsommarafton: Nu bär det av....

Efter en god natts sömn på färjan Tinker Bell landar vi i Travemünde. Vädret är lite illavarslande och det blir också en del regn på vägen söderut. Dock inte värre än att vi kan hålla oss ganska torrskodda. Vi tar oss genom Tyskland bort till Holländska gränsen vid De Poppe och vidare ner mot Utrecht som är dagens etappmål. Dessvärre är Holland otroligt trögt att ta sig fram i. Nästan enbart tvåfiliga motorvägar och det är ofta köer som nästan står still. Nåja, vi åker vidare och hittar, något försenade, ett hotell som heter De Schildkamp i Asperen söder om Utrecht. Fantastiskt bra Hotell med magisk frukost och dessutom inte särskilt dyrt, så har ni vägarna förbi så stanna gärna till.

Andreas, Sussi och Tonne väntar otåligt på en mumsig Hamburgare på Hotell De Schildcamp.

Fortsättning följer....

Kommentarer