Västfronten och Normandie: Del 8...

Nu börjar resan närma sig sitt slut. Vi åker först till Gold beach. Det var här som man byggde upp en konstgjord hamn för att ordna all logistik som krävdes för invasionen. En del av de olika betongfundamenten ligger fortfarande kvar i havet. 

Gold beach

Efter Gold beach tar vi oss till Omaha beach. Det var här man mötte störst motstånd vid invasionen och de amerikanska styrkorna förlorade över 3000 man i stort sett direkt vid landstigningen. Man lyckades dock att omgruppera och så småningom ta sig vidare. Resten är historia.

Vi tar oss vidare till en av de mest kända sevärdheterna i Normandie; Pointe du Hoc som ligger strax söder om Omaha beach. Här skulle en grupp specialtränade soldater ta sig upp för en ca: trettio meter hög klippvägg fån havet och slå ut tyska skyttevärn. De allierade hade bombat platsen flitigt och flottan hade beskjutit anläggningen under en period. Soldaterna lyckades ta sig upp men tyskarna hade redan grupperat om och flyttat en bit in mot land för att försvara sig därifrån. 

Klättra upp här? Tror inte det....

Många kratrar från diverse granater och bomber

Ner i bunkern.... Fuktigt och allmänt bedrövligt.

Tänker ni anfalla? Jag har bra utsikt med min kulspruta.


Minnesmärket i Pointe du Hoc


Kommentarer