Neapel...

För snart ett år sedan åkte vi ner och hälsade på vår yngsta dotter i Neapel. Hon hade nämligen valt att lägga en termin av sina studier där. Att komma till Neapel är som att få en "käftsmäll" av intryck. Staden har en enorm puls och intensitet och byggnationen är många gånger väldigt gammal och lite ruffig. Dottern bodde i Spanska kvarteren som troligtvis är den mest kända stadsdelen i Neapel. Vi valde därför att hyra in oss i ett Airbnb i samma stadsdel och hamnade bara fem minuters gångväg från dottern. 

I Spanska kvarteren är det trångt på gatorna och husen är höga. Ofta uppemot sex och sju våningar. Platsen påminner om kvarteren från filmen Lady och Lufsen där tvätten hänger på linor mellan husen. Otroligt charmigt med restauranger och barer i varje hörn, och givetvis ett myller av människor som är ute på kvällen. Trots att detta var i mitten/slutet av oktober så var det ca: 25 grader varmt. Helt underbart.

Gata i Spanska kvarteren

Att gå här på kvällarna och sätta sig och ta en drink eller äta något gott var en fantastisk upplevelse. Vi var ute varje dag och kväll och vandrade runt. Intrycken tog aldrig slut och man bara njöt.


Utsikt över Spanska kvarteren med Vesuvius i bakgrundenSom de flesta kanske känner till så spelade Maradona i Napoli under några år. Han är numera helgonförklarad i Neapel och bilder på honom finns uppsatta överallt i Spanska kvarteren. Han har t.o.m. en egen minnesplats där man hedrar honom.


Utsikt från dotterns terrass. Vesuvius i bakgrunden.


Utsikt över Neapel med Vesuvius i bakgrunden.

Vesuvius är alltid närvarande i Neapel, och i ett senare blogginlägg kommer jag att skriva lite om Pompeji, som ligger en ca: 30 minuters tågresa söder om Neapel. Denna stad drabbades av Vesuvius vrede år 79 e.kr. med förödande konsekvenser.

Kommentarer