Då var det dags att polera och vaxa bilen! Hur man går tillväga är beroende på i vilket skick lacken är. Är det väldigt slitet och mycket smårepor så kommer arbetet givetvis bli tuffare. Vi börjar med polermaskiner och polertrissor.
Jag skrev om ett par polermaskiner i ett tidigare inlägg och det finns här. Båda är testade och den oscillerande maskinen får sägas vara överlägsen den roterande. En roterande maskin lämnar oftast "solar" efter sig i lacken (även kallat hologram) och är generellt jobbigare att arbeta med eftersom den gärna vill "dra iväg". Den oscillerande är betydligt lättare att hantera och lämnar inga solar/hologram. Nackdelen är att den har något sämre avverkning. Avverkning är detsamma som hur hårt poleringen sker. Mer avverkning krävs på sliten lack och mildare avverkning på en fräsch lack.
Vad bör man annars tänka på när det gäller polermaskiner? Mitt första råd; köp inte de billigaste. Jag märker en betydande skillnad på den Titan-maskin jag köpte och t.ex. Biltemas eller Julas billiga maskiner. Mindre vibrationer, starkare motor som inte "stallar" så lätt, bättre balans och längre mer lätthanterlig kabel. Jag rekommenderar heller inte att köpa billiga batteridrivna polermaskiner eftersom batteriet förmodligen inte kommer att räcka till en hel bil. De blir dessutom tyngre med en lite obekväm balans när man arbetar. Sedan finns det givetvis maskiner som man får räkna som proffsmaskiner, men då sticker priset iväg och hamnar lätt på 4000 - 6000 kr. Rupes och Flex är exempel på maskiner som proffsen använder. Ett alternativ om man absolut vill ha en proffsmaskin, men känner att de är lite dyra, kan vara att kolla efter begagnade på Blocket.
Till maskinen behöver man sedan polertrissor. Det finns skumggummitrissor, fibertrissor och lammhullstrissor. Mest avverkning får man med ulltrissor, men det är inte så ofta man behöver använda dem. De funkar heller inte bra med en oscillerande maskin. Normalt räcker det med tre olika varianter av skumgummi. Hård, medium och mjuk. Ju hårdare trissan är, desto mer avverkning får man. Diametern på trissorna varierar och för min personliga del föredrar jag 15 cm (12,5 cm på infästningen) Större trissor blir något otympliga om man inte har väldigt mycket stora ytor att arbeta på. Själv har jag använt mig av Biltemas trissor som är billiga och fungerar bra för mina behov.
Nästa inlägg kommer att handla om hur man bearbetar lacken med polermaskinen och vilken typ av medel man använder för olika tillfällen. Stay tuned!
Titan TDA15 som jag använder. Finns att köpa på bl.a. Waxdog. |
Exempel på polertrissa av skummgummi. Finns bl.a. på Biltema. |
Polertrissa av mikrfiber. Finn också bl.a. på Biltema. |
BIltemas oscillerande maskin PM 150B. |
Även om jag troligen aldrig kommer att göra det på min bil så är det intressant att läsa om det.
SvaraRaderaKul att det "föll på läppen" 😊
Radera